Grb grada

Grb grada Županja

Grb je u obliku štita i identičan je s oblikom hrvatskog povijesnog i republičkog Grba. Iznad Grba razvijena je lenta preko čije plave podloge piše bijelim slovima “ŽUPANJA”. Grb je podijeljen na tri dijela, dva manja u gornjem i jednim većim u donjem dijelu. Granicu između gornjeg i donjeg dijela čini hrvatski troplet koji simbolizira pismenost i kulturu hrvatskog naroda ovog kraja.

Desna gornja strana Grba ima devet crveno bijelih polja, dio hrvatskog Grba. Unutar polja nalazi se stilizirana crkva Mučeništva Sv. Ivana Krstitelja u Županji, sagrađena 1800. godine na mjestu stare, drvene Župne crkve.

Lijeva gornja polovica Grba ispunjena je sa dva panja i hrastovim listom na bijeloj osnovi (osnovna nošnja narodne nošnje ovoga kraja). Panjevi predstavljaju iskrčene šumske površine u vrijeme formiranja naselja Županje tzv. “panje”. Od riječi “župa” i “panje” nastaje i prvobitno ime današnjeg Grada Županje. Hrastov list simbol je starih hrastovih šuma, obojen zlatno i zeleno (materijalna i ekološka vrijednost slavonskih šuma).

Ispod tropleta na svjetlo modroj površini (tradicionalna boja nošnje i rijeke Save) nalazi se crtež pluga koji predstavlja osnovnu djelatnost naših ljudi tijekom stoljeća – poljodjelstva.

U donjem, zaobljenom dijelu Grba prikazanje ukras s narodne nošnje “zlatare”. On predstavlja osjećaj za lijepo, iskazan posebno u izradi i ukrašavanju narodnih nošnji u Županji.

Skip to content